Žáci SOŠ a SOU, Praha – Čakovice Vojtěch Filipovský a Sandro Riedmann o stáži v ZOO Norimberk

Od 28. 09. 2015 až 24. 10. 2015 jsme se zúčastnili té nejúžasnější odborné praxe v našich životech. Pracovat v jedné z nejkrásnějších zoologických zahrad v Evropě, v Norimberku. Možnost vycestovat na tuto zahraniční stáž pramenila ze spolupráce SOŠ a SOU, Praha – Čakovice se ZOO Norimberk.

            Naše stáž započala velice brzy, v 9:00 nám odjížděl autobus dopravce Deutsche Bahn z Hlavního nádraží přímým spojem do Norimberka.       Po třech hodinách jsme dorazili na místo určení. Norimberk je turistické město s dlouhou historií, během druhé světové války bylo město bombardované spojenci. Více jak půlka města byla zničena, avšak největší chlouba stojí dodnes,  Norimberkský zámek.         Naše první kroky vedli do zoologické zahrady. Zde jsme potkali pana Klopsche, zástupce ředitele Zoo Norimberk. Ten nás provedl po celé ZOO a ukázal nám naše ubytování, které se nacházelo v zázemí zahrady. Náš pokoj byl skromně zařízený, nechybělo nám nic, bez čeho bychom se neobešli. Praxe nám začínala následující den. Obvykle jsme vstávali v 7:15, abychom se stihli nasnídat a obléci. Naše praxe začínala od 7:30 do odpoledních hodin s půl hodinovou pauzou na oběd.

            S čím jsme se v ZOO setkali?  Zoo Norimberk vlastní nespočet zvířat, mezi nimi se dají nalézt i opravdové unikáty, jako například: Harpyie pralesní, Kondor andský či Drop velký. O všechny tyto velmi vzácné druhy jsme se mohli starat. Celý týden jsme však nepracovali pouze s vzácnými druhy, většinu stáže jsme trávili s „běžnějšími“ druhy, jako například: Osli somálskými, Nosorožci indickými, Tygry ussurujiskými či Žirafami síťovanými. Výjimečné na této ZOO je i to, že zvířata jsou zde kontaktní, což v praxi znamená, že lze se zvířaty bez problému spolupracovat. Mohli jsme krmit lední medvědy z ruky, osahat si hřívu Osla somálského či očistit vodou Tapíra čabrakového. Naši kolegové ze zoo Norimberk nám ukázali veškerá pracoviště a zvířata v ZOO. Spolupráce s nimi byla k nezaplacení. Každý se snažil s námi vycházet vstříc, na cokoliv jsme se jich mohli zeptat, a na vše dali odpověď.

            Za celý pobyt jsme načerpali neuvěřitelné množství zkušeností a inspirace pro chov exotických zvířat. Děkujeme všem, co nám umožnili tuto cestu za poznáním. Díky nim jsme mohli spatřit způsoby chovu i mimo naši domovinu.

Sandro Riedmann a Vojtěch Filipovský